Nu even niet, Nu even wel

Nu even niet…
Nu even niet speelt zich af op drie achtereen­volgende avonden in een goed restaurant. Arie, Har, Joris en Michiel komen hier al twintig jaar om een avond ongecompliceerd te ouwehoeren.
Waar het bij vrouwen altijd over iets moet gaan, hebben de mannen het een avondlang over niets. Hier zitten de simpele jongens met de witte vlag. Hier is het wapenstilstand. Hier ben jij de toffe peer. Tijd voor elkaar… en vrouwen erbij? Nu even niet!
Terwijl deze mannen er lustig op los eten en drinken, heerst er een raadselachtige vriendschap. De vrienden praten zorgvuldig om elkaar heen, maar zeggen elkaar ook ongezouten de waarheid. Flauwe grappen worden vermengd met stevige confrontaties. Als Michiel ongeneeslijk ziek is, blijkt hoe onvoorwaardelijk de mannenvriendschap is.
De dood pakt iedereen op eigen wijze, dat is voelbaar.
Nu even wel…..
Nu even wel is in meerdere aspecten het spiegelbeeld. Drie vrouwen komen een jaar later in hetzelfde restaurant; Heleen (de vrouw van Michiel), Lia (de zus van Heleen) en Carolien( de vrouw van Joris). De vrouwen grijpen Michiels sterfdag aan om af te rekenen met Marieke, zijn minnares. De vrouwen hebben deze dag uitgekozen om het er eens goed over te hebben. Nu even wel.
De geschiedenis wordt ontrafeld, waarbij de pijn, het verdriet en de raadsels die de mannen hebben opgeroepen, genadeloos in het licht komen te staan. Tegelijk komen deze vrouwen in een nieuwe verhouding tot elkaar te staan. Want wat lijkt te beginnen als een avondje afrekenen eindigt in onverwachte verwijdering en nieuw begrip.
Hoe heerlijk is het om als acteur aan een stuk te beginnen dat vanaf blz. één tot aan de laatste bladzijde zo treffend tot je verbeelding spreekt. Maria Goos, de schrijfster, heeft met dit stuk opnieuw bewezen tot de top van onze toneelschrijvers te horen. Deze markante vrouw schreef de afgelopen 20 jaar grote successen o.a.; “Oud geld”, “Pleidooi” “Cloaca”, “Familie Avenier”, “Leef” , en behaalde daarmee grote prijzen in Nederland maar oogstte ook veel bewondering in het buitenland. Zoals ze zelf zegt is” Nu even niet/Nu even wel”, niet geschreven maar verteld. Zelden is een toneelstuk zo uit het leven gegrepen waarbij het publiek zich afvraagt of ze niet naar zichzelf zit te kijken.