Cyrano

Cyrano de Bergerac is dichter en compagnieleider van een groep Franse cadetten. Hij is verliefd op zijn nichtje Roxanne. Waarom hij haar niet gewoon vraagt? Vanwege zijn lange neus denkt hij dat ze nooit van hem zal kunnen houden. Maar dan maakt ze een afspraak met hem. Hoopvol stelt Cyrano een gedicht voor haar op tot blijkt dat Roxanne niet verliefd is op hem maar op een nieuwe rekruut die in de compagnie van Cyrano zit: baron Christian de Neuvillette. Bovendien vraagt Roxanne hem om Christian zoveel mogelijk te beschermen in de oorlog. Teleurgesteld, maar ook trouw aan Roxanne, belooft Cyrano om dit te doen.

Cyrano ziet in Christian een instrument om toch contact te kunnen houden met Roxanne. Hij schrijft honderden liefdesbrieven aan haar, uit naam van Christian. Roxanne wordt zo verliefd dat  ze Christian wil ontmoeten. Christian vraagt in paniek Cyrano mee. Onder Roxanne’s balkon blijkt dat Cyrano geen zinnig woord kan uitbrengen. Tot Cyrano de woorden influistert: Christian ‘dicht’ de mooiste teksten en Roxanne is tot over haar oren verliefd.

En dan is er nog graaf De Guiche, ordecommandant in het Franse leger. Hij heeft zijn zinnen gezet op Roxanne en wil met haar trouwen. Hij stuurt een monnik om het huwelijk voor te bereiden. Roxanne bedenkt razendsnel een list en trouwt met Christian. Als De Guiche dit doorkrijgt is hij woedend. Hij neemt een besluit dat verstrekkende gevolgen heeft voor Cyrano en Christian.

Roxanne haar liefde voor Christian blijft onverminderd. Komt zij te weten hoe de echte gevoelens van Cyrano voor haar zijn?